Pesem ob 30. obletnici razglasitve in obrambe naše države Slovenije

Davorinci pojemo v čast domovini30 let je minilo od neponovljivega večera 26. junija 1991, ko je bila pred slovenskim parlamentom svetu razglašena samostojna in neodvisna država Republika Slovenija. Stare simbole smo ob izvajanju Zdravljice zamenjali z novo slovensko zastavo in grbom. Sanje so postale resničnost! In bile obranjene v naslednjih desetih dneh osamosvojitvene vojne. Jugoslavije ni bilo več – zdaj je šlo le še za Slovenijo.

Mejnik, vreden častitljivega spomina. 26. junija 2021 je bila tako v Adergasu osrednja občinska slovesnost ob Dnevu državnosti in 30. obletnici razglasitve in obrambe države, ki smo jo poimenovali Pozdrav naši Sloveniji. Slovesnost se je pričela ob 18.30 uri s sveto mašo za domovino v župnijski cerkvi Marijinega oznanjenja v Adergasu. Program v parku pred cerkvijo smo obogatili člani kulturnih društev, zbori, folkloristi, recitatorji občine Cerklje na Gorenjskem in glasbenik Andrej Šifrer. Sodelovalo je več kot sto nastopajočih. Scenarij in vezno besedilo je pripravila Angelca Maček iz domačega kulturnega društva “Pod lipo”, ki je skupaj s Francijem Sircem vodila prireditev. Slavnostni govornik je bil Jelko Kacin, minister za informiranje v času slovenske osamosvojitvene vojne. Davorinci smo se predstavili v uvodnem delu, z intonacijo naše himne Zdravljice (ob spremljavi Godbe Cerklje), Jenkovo domoljubno Tiho luno ter ponarodelo Sonce čez hribček gre (v priredbi Janeza Močnika).

… duh moj misli na svoj dom. Srce zanj’ga strastno bije …

Fotogalerija (v nadaljevanju strani)…

Nadaljuj z ogledom…

Pri lovcih na Štefanji Gori

Ob sklepu strelskega tekmovanja na Štefanji Gori

Davorinci vedno radi sodelujemo z drugimi društvi in organizacijami, še posebej znotraj domače občine Cerklje na Gorenjskem. Prav posebne prijateljski vezi smo spletli z Lovsko družino Krvavec, ki ima svoje “domovanje” na Štefanji Gori. Že vrsto let pri njihovem domu organiziramo svoj pevski piknik, v času epidemije covida-19 pa so nam lovci večkrat prijazno odstopili svoje dvorišče za naše pevske vaje.

Res se spodobi, da se jim za vse opisano oddolžimo – s svojo pesmijo, kako pa drugače. Priložnost se je ponudila v soboto, 12. junija 2021, ko so imeli člani lovskih družin Gorenjske svoje strelsko tekmovanje na Štefanji Gori. Pri podelitvi priznanj najboljšim strelcem ob sklepu tekmovanja smo svoj kulturni prispevek dodali pevci KPevska vaja pri lovskem domu na Štefanji Gori.omornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka. Izbor pesmi je bil ambientu primeren – “Jager gre na jago” vsekakor ni smel izostati.

Nadaljevanje popoldneva je minilo v prijetnem klepetu ter obljubi, da se Davorinci in lovci Lovske družine Krvavec zanesljivo še srečamo!

 

MOČNIK² – magistrski koncert naše zborovodkinje Neže Križnar

Neža Križnar in Davorinci - Koncert Močnik2

S precejšnjo mero nestrpnosti in velikim pričakovanjem smo pevci Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka iz Cerkelj končno dočakali nov nastop v času, ki ga zaznamuje epidemija koronavirusne bolezni. Toliko bolj, saj je bil pred nami magistrski koncert naše zborovodkinje Neže Križnar.

Koncert Močnik², ki ga je Neža zasnovala ob koncu svojega študija na Akademiji za glasbo, smo Davorinci ter Komorni zbor Megaron sooblikovali v ponedeljek, 7. junija 2021, ob 19.30 uri, v Zavodu Sv. Stanislava, v Šentvidu pri Ljubljani.

Koncertni program je bil posvečen skladateljema, zborovodjema in glasbenima pedagogoma, Janezu in Damijanu Močniku, ki ju povezuje tako krvna kot glasbena vez. Oba sta razvila razpoznaven in svojevrsten glasbeni jezik, oba sta svojo ljubezen do glasbe razdajala in prenašala na mlajše rodove ter jim posvečala skladbe. Izvajanje skladb Janeza Močnika na magistrskem koncertu je bil privilegij našega zbora – saj je Janez naš zbor daljnega l. 1959 ustanovil, vodil in zanj napisal vrsto pesmi. Ljudske, srednjeveške, ponarodele, izvirne avtorske… – iz širokega avtorjevega opusa je bilo težko odbrati zgolj osem pesmi. V drugem delu koncerta je izbor skladb Damijana Močnika predstavil Komorni zbor Megaron, ki ga je ustanovil in ga še vedno vodi skladatelj sam, sestavljajo pa ga alumni Škofijske klasične gimnazije – tudi dirigentka večera Neža Križnar prepeva v njem.

Publika v Športni dvorani OŠ Alojzija Šuštarja zaradi še vedno trajajočih epidemioloških ukrepov sicer ni mogla biti prav številčna, a je bilo navdušenje obiskovalcev, ki so ga izrazili vsem nastopajočim, toliko večje. Res prava atmosfera za zaključek magistrskega študija s čisto desetko! 

Davorinci smo ponosni na našo zborovodkinjo Nežo ter skupaj z njo že snujemo nove načrte in si želimo čim prejšnjega prepevanja pred našo publiko – se vidimo na katerem od naših naslednjih nastopov! 🎶🎵🎶

 

“Glasba je pravzaprav konstrukcija, svojevrstna arhitektura – matematika, seveda na področju duha, ne fizike.” Janez Močnik

Fotogalerija (v nadaljevanju strani)…

Nadaljuj z ogledom…

Davorinci smo bili izbrani na letošnja Sozvočenja


Sozvočenja 2020V trenutnih razmerah pandemije koronavirusne bolezni so pozitivne informacije še toliko bolj dobrodošle. Ta, ki nas je dosegla sredi novembra, vsekakor sodi med te.

Kljub temu, da v soboto, 7. novembra 2020, v Škofji Loki v Sokolskem domu nismo mogli predstaviti našega programa, razveseljuje dejstvo, da smo bili Davorinci s strani strokovne komisije pod vodstvom Stojana Kureta izbrani za nastop na letošnjih Sozvočenjih. Pri JSKD upajo, da bodo razmere v prihodnjih mesecih vendarle omogočile koncertno ali prilagojeno obliko izvedbe Sozvočenj.

Še dodatno pozornost pa si zasluži naša zborovodkinja Neža Križnar, saj so jo za temo “Nevesta že jemlje slovo”, ki bi jo / jo bomo predstavili na Sozvočenjih, nagradili s posebnim priznanjem za zanimivo sestavo in obrazložitev sporeda – čestitke!

Vsekakor potrditev, da smo na pravi poti. Slej ko prej se bodo tudi epidemiološke razmere umirile – takrat pa s polnimi pljuči dalje!

Pred poletjem smo se s pesmijo poklonili naši domovini ter zapeli staršema naše zborovodkinje ob njuni srebrni poroki

Ob Dnevu državnosti v AdergasuDavorinci smo prvo polovico letošnjega leta sklenili z dvema nastopoma.

Na predvečer Dneva državnosti, 24. junija 2020, smo se skupaj s člani Kulturno umetniškega društva Pod lipo Adergas, Godbe Cerklje in Mladinskega zbora Adergas s pesmijo poklonili naši domovini. “Zatorej resnično povem: Slovenski deželi enake ne vem!“, je odmevalo pred cerkvijo Marijinega oznanjena v Adergasu.

Zvečer 2. julija 2020 pa smo se zbrali pred drugo farno cerkvijo – S srebrnoporočencema Križnar v Kamni GoriciPresvete Trojice v Kamni Gorici. Peli smo pri bogoslužju ob srebrni poroki staršev naše zborovodkinje Neže Križnar. Seveda pa je naša čestitka slavljencema zadonela tudi kasneje, v prelepem ambientu župnijskega vrta.

Poletni oddih bomo karseda dobro izkoristli, jeseni pa nas čakajo novi izzivi – želimo si, da bi razmere omogočale čimbolj neokrnjeno nastopanje pred našo publiko.

0 let - KMoPZ Davorina Jenka Cerklja

Podoknica v Domu Taber

Davorinci na obisku v Domu TaberDavorinci smo s svojim petjem polepšali sončno petkovo popoldne našim starejšim iz Doma Taber v Šmartnem. Podoknica je zazvenela kar sredi belega dne. Navdušenemu občinstvu, ki nas je spremljalo z balkonov, smo predstavili niz udarnih poskočnih slovenskih domoljubnih in ljudskih pesmi – tudi nekaj fantovskih, kot se za podoknico spodobi. Tistim, ki so v teh dneh praznovali rojstni dan, pa smo čestitali s Ferjančičevim Pozdravom: “Oj slavljenci današnji, pozdravljeni tisočkrat!”

Preteklih nekaj tednov je našo deželo in ves svet zaznamovala epidemija koronavirusne bolezni COVID-19, s katero so se najtežje spoprijemali ravno najstarejši člani naše družbe. Veseli nas, da se razmere počasi vračajo v stare tire.

Z varovanci in uslužbenci Doma Taber smo postali že pravi prijatelji – zato se decembra ponovno srečamo!0 let - KMoPZ Davorina Jenka CerkljaTLK 2020

Fotogalerija…

Nadaljuj z ogledom…

Davorinci smo se na območni reviji pevskih zborov 2020 v Cerkljah dobro odrezali

Območna revija pevskih zborov 2020“Zbor je na reviji nastopil sveže, prepričjivo, s primernim sporedom in odrsko navzočnostjo, izvedbe glasovno okrepljenega zbora so nagovorile…”;
je nastop KMoPZ Davorina Jenka Cerklje na območni pevski reviji, ki je bila 6. marca 2020, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah, med drugim opisal strokovni ocenjevalec, slovenski muzikolog in pedagog Tomaž Faganel.

To in dejstvo, da po kakovosti ostajamo razporejeni na državno – najvišjo raven, so zanesljivo dobra popotnica in motiv za naše nadaljnje skupno zagnano pevsko delo.

Naše pevsko udejstvovanje je sicer začasno ustavila pandemija koronavirusa COVID-19, nadloga s katero se sooča praktično ves svet. Vendar Davorinci ostajamo pozitivni – verjamemo, da bomo našim poslušalcem kmalu lahko ponovno v živo zapeli. Do tedaj pa ostajamo povezani preko sodobnih spletnih družbenih omrežij:

http://kud-dj.si/kmopz/60 let - KMoPZ Davorina Jenka Cerklje; (Oblikovanje: Simon Vošnjak)
https://www.facebook.com/KMoPZ/
https://www.instagram.com/kmopz_davorina/
https://www.youtube.com/channel/UCoekdeKdsvLggEPfoi7VPvg

 

Davorinci smo praznovali – pesem prinašamo že 60 let

Slavnostni koncert ob 60-letnici delovanja KMoPZ Davorina Jenka CerkljŽe šestdeset let smo Davorinci – pevci Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka iz Cerkelj eden trdnih kulturnih stebrov v občinskem, regijskem in celotnem slovenskem prostoru. Že šestdeset let ohranjamo tradicijo moškega petja in občinstvu prinašamo zlasti slovensko pesem. V šestdesetih letih je v zboru sodelovalo 138 pevcev, vodilo ga je 8 zborovodij, naštudirali smo 600 pesmi, zapeli na 550 nastopih, opravili 2800 vaj ter za svoje delo prejeli 120 priznanj, plaket, pohval in spominskih daril.

Pomemben jubilej smo Davorinci obeležili s slavnostnim koncertom. Slovesno in praznično je bilo v soboto, 30. novembra 2019, ob 19. uri v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah. Pesmi so se prepletale s prikazom pestre 60-letne zgodovine KMoPZ Davorina Jenka Cerklje, ki ga je stkal naš prejšnji dolgoletni zborovodja Jožef Močnik.

S priznanji smo se zahvalili članom, ki jih povezuje ljubezen do lepega zborovskega petja in so za to pripravljeni darovati lep del svojega prostega časa. Mija Aleš je našemu zboru izročila jubilejni priznanji Zveze kulturnih društev Kranj ter Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Za več kot 5 let glasbenega udejstvovanja so iz njenih rok bronaste Gallusove značke prejeli Neža Križnar, Boštjan Pavec, Tomaž Pintar in Lovro Sirc; srebrno značko za več kot 10 let Jurij Podjed in Janez Zalokar ter za več kot 15 let prepevanja zlato značko Janez Ječnik, Urban Močnik, Igor Mohar, Igor Sirc, Primož Sirc, Jože Uranič in Simon Vošnjak. Častne Gallusove značke za več kot 30 let zborovskega udejstvovanja so si prislužili Jožef Bukovinski, Alojz Capuder, Jožef Gašperlin, Miroslav Osterman in Tone Šenk. Z namenom zahvale za minulo delo in nadaljnje spodbude so društvena priznanja in zlate značke prejeli Miran Sirc, Andrej Hočevar, Sebastian Mohar, Jože Martinjak in Jože Teran; priznanje našega društva ter častne značke pa Janez Prijatelj, Janez Vreček, Jože Kavčič in Tone Zlobko. Predsednik društva Andrej Hočevar je za zgledna dejanja ter trajne dosežke v 60-letnem delovanju na kulturno-umetniškem področju posebno priznanje KD Davorina Jenka izročil našemu častnemu članu Jožefu Močniku. Za mnogoletno vsestransko aktivno udejstvovanje ter večkratne vidnejše prispevke so plakete našega društva prejeli Marjan Pograjc (sočasno tudi zlato značko), Alojz Vidmar (skupaj s častno značko) ter župan Franc Čebulj. Slednji nam je v nagovoru čestital ob lepem jubileju ter našemu zboru zagotovil nadaljnjo aktivno podporo.

Kot vedno, je bilo naše največje darilo publiki ubrana pesem. Davorinci z zborovodkinjo Nežo Križnar smo pripravili precej osvežen koncertni spored. Prenekatero skladbo smo na odru v Cerkljah slišali prvič; pri spletu sedmih slovenskih ljudskih pesmi pa so se nam pridružili Damijan Močnik, ljudski godci Janez Jocif in Volk Folk – ter publika.

Prav številni publiki, ki nas je med koncertom doživeto spodbujala in naš zbor že vsa leta zvesto spremlja, se moramo prav posebej zahvaliti. Hvala vam, da ste praznovali skupaj z nami!

“Čudovito v muziki je, da lahko na nas vpliva tudi mimo razuma in mišljenja, da zna povezati različne svetove naše zavesti. Že od nekdaj je pojoči človek, zdaj sam ali družno z instrumenti, prav z glasbo uravnaval sebe s sočlovekom, z naravo in njenimi skrivnostmi.” Tako je zapisal skladatelj, akademik Lojze Lebič v programsko knjižico našega moškega zbora, ob 20-letnici delovanja. In enako, če ne še bolj v tem hrupnem in dinamičnem svetu, velj60 let - KMoPZ Davorina Jenka Cerklje; (Oblikovanje: Simon Vošnjak)a tudi sedaj, štirideset let kasneje…

 

Ljudska, prir. Josip Pavčič: POTRKAN PLES; KMoPZ Davorina Jenka Cerklje, 30.11.2019 (Video: Eva Boltežar)

Fotogalerija…

Nadaljuj z ogledom…

Davorin Jenko nas je ponovno združil in še bolj zbližal

Davorin Jenko zbližuje in združuje, Cerklje; (Oblikovanje: Simon Vošnjak)Na koncertu, ki je bil v soboto, 19. oktobra 2019, ob 19. uri, je Davorin Jenko ponovno združil dva pevska zbora, ki nosita njegovo ime – Komorni moški pevski zbor iz Cerkelj in Mešani pevski zbor iz Banje Luke.

V Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah je v prijetnem vzdušju odmevala slovenska in slovanska pesem. V prvem delu koncerta smo se občinstvu predstavili domači pevci, z novo zborovodkinjo Nežo Križnar. Nekaj pesmi je bilo iz našega železnega repertoarja, eno od skladb, makedonsko ljudsko »Brala Jana kapini«, pa so poslušalci na tem odru slišali prvič. Drugi, daljši del sporeda je pripadal našim gostom iz Bosne in Hercegovine, Republike Srbske, ki jih umetniško vodi mag. Vanja Topić. Zapeli so nekaj slovenskih ter starogradskih pesmi, publiko pa so ob zaključku ogreli s temperamentnim “Zottelmarsch”-em Herberta Poseduja. Ob skupinskem slikanju na odru je spontano zadonela Slakova ponarodela “V dolini tihi”.

Druženje pevcev v nadaljevanju sobotnega večera je utrdilo spletene vezi, sproščeni razgovori ob nedeljskem ogledu znamenitosti naše občine, pa so lahko dobra osnova za povezovanje naših lokalnih sredin tudi na drugih področjih.

Srečno prijatelji iz Banja Luke – ter na še kakšno snidenje!60 let - KMoPZ Davorina Jenka Cerklje; (Oblikovanje: Simon Vošnjak)

Fotogalerija…

Nadaljuj z ogledom…

Davorinci smo ponosni na svoje člane – letošnje občinske nagrajence

Davorinci - letošnji občinski nagrajenci (Foto: Miran Sirc)Na slovesnosti ob prazniku Občine Cerklje na Gorenjskem, v petek, 20. septembra 2019, ob 19. uri, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah, smo pevci KMoPZ Davorina Jenka še posebej z veseljem zapeli. V naših vrstah je bilo namreč kar pet letošnjih občinskih nagrajencev. Spominske plakete so prejeli Jožef Močnik, Janez Vreček in Janez Prijatelj, malo plaketo Alojz Vidmar ter veliko plaketo Primož Sirc.

Najtehtnejše letošnje priznanje – veliko plaketo Občine Cerklje na Gorenjskem – je na predlog Kulturno umetniškega društva Pod lipo Adergas prejel Primož Sirc v spodbudo in zahvalo za 30 letno zagnano odgovorno delovanje v KUD-u Pod lipo Adergas ter drugih društvih in družbenih sredinah našega okolja. Primož sicer že 13. leto vestno prepeva skupaj z nami.

Ostalim nagrajencem sta občinski svet in župan Občine Cerklje Franc Čebulj podelila priznanja na predlog našega društva; v letu, ko obeležujemo 60-letnico delovanja.

Spominsko plaketo je Janez Vreček prejel za dolgoletno prizadevno sodelovanje v različnih pevskih zborih z območja občine Cerklje. Janez se dobro zaveda, kako pomembno je ohranjati kulturo naroda, s tem pa tudi lepo slovensko pesem in jo prenašati na mlajše rodove. Tako je s svojimi 52. leti neprekinjenega prepevanja na Cerkljanskih tleh (od tega 38 let med Davorinci) zgled in spodbuda mladim rodovom. Veselje in talent namreč nista dovolj – potrebno je obilo vztrajnosti, volje, odpovedovanja ter ur pevskih vaj, ki jih ni moč prešteti. A le tako je lahko s svojim prvim tenorjem v vseh teh letih obogatil prenekatero sv. mašo, koncert, proslavo ali kulturno prireditev. Da bi le zraslo še mnogo takšnih kranjskih Janezov!

S podobno utemeljitvijo je spominsko plaketo prejel še en naš prvi tenorist – Janez Prijatelj. Janez je slovenski pesmi predan že 50 let. Kot mladega fanta ga je pot zanesla na delo v Nemčijo, kjer so skupaj s somišljeniki v Frankfurtu l. 1969 ustanovili Slovenski moški zbor. Po vrnitvi v domovino l. 1976 se je pridružil Komornemu moškemu pevskemu zboru Davorina Jenka v Cerkljah in mu ostal zvest preko 40 let. Janez je s svojim rednim dolgoletnim sodelovanjem pri komornem moškem zboru zgled vsem mlajšim rodovom Davorincev. S svojim vedrim in prijetnim značajem pa je vsakemu prav hitro postal res pravi »prijatelj«.

Spominsko plaketo je prejel tudi Jožef Močnik, častni občan Občine Cerklje in častni član našega društva. Njegovega dela se ne da izmeriti in ovrednotiti z merskimi enotami. Jožef je vseskozi spremljal in sousmerjal tok kulturnega delovanja v domačem okolju in bil lokalni skupnosti v tem oziru ves čas trden, odziven in zanesljiv steber. Kot umetniški vodja Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka je svoje delo vseskozi opravlja brez honorarja. Jožef je neizbrisno zaznamoval podobo glasbene kulture cerkljanske občine in kljub temu, da je zborovodstvo prepustil mlajšim generacijam, še vedno ostaja aktiven – tudi v našem zboru. Jožef, naj ti glas in zdravje še dolgo dobro služita!

Prejemnik male plakete Občine Cerklje na Gorenjskem Alojz Vidmar je v lokalno kulturno in družbeno okolje vpet že celih 50 let. Prepeval je v raznih pevskih zasedbah in zborih ter bil dejaven v lokalnih družbenih organizacijah. L. 1995 se je ponovno pridružil domačim Davorincem v Cerkljah, katerim ostaja zvest še danes. Največji pečat je Lojze vsekakor zapustil kot dolgoletni predsednik našega zbora ter dolgoletni tajnik in gonilna sila istoimenskega kulturnega društva. V tem času so bili pred zborom in društvom pomembni izzivi. Stare društvene prostore v dvorani Zadružnega doma je bilo potrebno izprazniti ter v sodelovanju z Občino Cerklje zagotoviti pogoje za delovanje vseh sekcij društva v novem Kulturnem hramu Ignacija Borštnika. Zbor in društvo sta v »Lojzetovem« času med l. 1996 in 2014 izvedla in sodelovala pri mnogoterih odmevnih projektih. Lojze je vodstvene posle predal svojim mlajšim kolegom, ki zbor in društvo Davorina Jenka uspešno krmarijo naprej. Sam pa ostaja zavezan zborovski pesmi, tudi Davorincem. Zanj vsekakor velja tista Förster-jeva: »Sem pevec in peti je vse mi na sveti…«

Z60 let - KMoPZ Davorina Jenka Cerklja; (Oblikovanje: Simon Vošnjak)adoni nam, zadoni, iz src napev krepak: “Oj, slavljenci današnji, pozdravljeni tisočkrat!” Iskrene čestitke dragi prijatelji in še na mnoge lepe skupne pevske trenutke!

Fotogalerija…

Nadaljuj z ogledom…