Davorinci smo bili izbrani na letošnja Sozvočenja


Sozvočenja 2020V trenutnih razmerah pandemije koronavirusne bolezni so pozitivne informacije še toliko bolj dobrodošle. Ta, ki nas je dosegla sredi novembra, vsekakor sodi med te.

Kljub temu, da v soboto, 7. novembra 2020, v Škofji Loki v Sokolskem domu nismo mogli predstaviti našega programa, razveseljuje dejstvo, da smo bili Davorinci s strani strokovne komisije pod vodstvom Stojana Kureta izbrani za nastop na letošnjih Sozvočenjih. Pri JSKD upajo, da bodo razmere v prihodnjih mesecih vendarle omogočile koncertno ali prilagojeno obliko izvedbe Sozvočenj.

Še dodatno pozornost pa si zasluži naša zborovodkinja Neža Križnar, saj so jo za temo “Nevesta že jemlje slovo”, ki bi jo / jo bomo predstavili na Sozvočenjih, nagradili s posebnim priznanjem za zanimivo sestavo in obrazložitev sporeda – čestitke!

Vsekakor potrditev, da smo na pravi poti. Slej ko prej se bodo tudi epidemiološke razmere umirile – takrat pa s polnimi pljuči dalje!

Pred poletjem smo se s pesmijo poklonili naši domovini ter zapeli staršema naše zborovodkinje ob njuni srebrni poroki

Ob Dnevu državnosti v AdergasuDavorinci smo prvo polovico letošnjega leta sklenili z dvema nastopoma.

Na predvečer Dneva državnosti, 24. junija 2020, smo se skupaj s člani Kulturno umetniškega društva Pod lipo Adergas, Godbe Cerklje in Mladinskega zbora Adergas s pesmijo poklonili naši domovini. “Zatorej resnično povem: Slovenski deželi enake ne vem!“, je odmevalo pred cerkvijo Marijinega oznanjena v Adergasu.

Zvečer 2. julija 2020 pa smo se zbrali pred drugo farno cerkvijo – S srebrnoporočencema Križnar v Kamni GoriciPresvete Trojice v Kamni Gorici. Peli smo pri bogoslužju ob srebrni poroki staršev naše zborovodkinje Neže Križnar. Seveda pa je naša čestitka slavljencema zadonela tudi kasneje, v prelepem ambientu župnijskega vrta.

Poletni oddih bomo karseda dobro izkoristli, jeseni pa nas čakajo novi izzivi – želimo si, da bi razmere omogočale čimbolj neokrnjeno nastopanje pred našo publiko.

0 let - KMoPZ Davorina Jenka Cerklja

Podoknica v Domu Taber

Davorinci na obisku v Domu TaberDavorinci smo s svojim petjem polepšali sončno petkovo popoldne našim starejšim iz Doma Taber v Šmartnem. Podoknica je zazvenela kar sredi belega dne. Navdušenemu občinstvu, ki nas je spremljalo z balkonov, smo predstavili niz udarnih poskočnih slovenskih domoljubnih in ljudskih pesmi – tudi nekaj fantovskih, kot se za podoknico spodobi. Tistim, ki so v teh dneh praznovali rojstni dan, pa smo čestitali s Ferjančičevim Pozdravom: “Oj slavljenci današnji, pozdravljeni tisočkrat!”

Preteklih nekaj tednov je našo deželo in ves svet zaznamovala epidemija koronavirusne bolezni COVID-19, s katero so se najtežje spoprijemali ravno najstarejši člani naše družbe. Veseli nas, da se razmere počasi vračajo v stare tire.

Z varovanci in uslužbenci Doma Taber smo postali že pravi prijatelji – zato se decembra ponovno srečamo!0 let - KMoPZ Davorina Jenka CerkljaTLK 2020

Fotogalerija…

Nadaljuj z ogledom…

Davorinci smo se na območni reviji pevskih zborov 2020 v Cerkljah dobro odrezali

Območna revija pevskih zborov 2020“Zbor je na reviji nastopil sveže, prepričjivo, s primernim sporedom in odrsko navzočnostjo, izvedbe glasovno okrepljenega zbora so nagovorile…”;
je nastop KMoPZ Davorina Jenka Cerklje na območni pevski reviji, ki je bila 6. marca 2020, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah, med drugim opisal strokovni ocenjevalec, slovenski muzikolog in pedagog Tomaž Faganel.

To in dejstvo, da po kakovosti ostajamo razporejeni na državno – najvišjo raven, so zanesljivo dobra popotnica in motiv za naše nadaljnje skupno zagnano pevsko delo.

Naše pevsko udejstvovanje je sicer začasno ustavila pandemija koronavirusa COVID-19, nadloga s katero se sooča praktično ves svet. Vendar Davorinci ostajamo pozitivni – verjamemo, da bomo našim poslušalcem kmalu lahko ponovno v živo zapeli. Do tedaj pa ostajamo povezani preko sodobnih spletnih družbenih omrežij:

http://kud-dj.si/kmopz/60 let - KMoPZ Davorina Jenka Cerklje; (Oblikovanje: Simon Vošnjak)
https://www.facebook.com/KMoPZ/
https://www.instagram.com/kmopz_davorina/
https://www.youtube.com/channel/UCoekdeKdsvLggEPfoi7VPvg

 

Davorinci smo praznovali – pesem prinašamo že 60 let

Slavnostni koncert ob 60-letnici delovanja KMoPZ Davorina Jenka CerkljŽe šestdeset let smo Davorinci – pevci Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka iz Cerkelj eden trdnih kulturnih stebrov v občinskem, regijskem in celotnem slovenskem prostoru. Že šestdeset let ohranjamo tradicijo moškega petja in občinstvu prinašamo zlasti slovensko pesem. V šestdesetih letih je v zboru sodelovalo 138 pevcev, vodilo ga je 8 zborovodij, naštudirali smo 600 pesmi, zapeli na 550 nastopih, opravili 2800 vaj ter za svoje delo prejeli 120 priznanj, plaket, pohval in spominskih daril.

Pomemben jubilej smo Davorinci obeležili s slavnostnim koncertom. Slovesno in praznično je bilo v soboto, 30. novembra 2019, ob 19. uri v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah. Pesmi so se prepletale s prikazom pestre 60-letne zgodovine KMoPZ Davorina Jenka Cerklje, ki ga je stkal naš prejšnji dolgoletni zborovodja Jožef Močnik.

S priznanji smo se zahvalili članom, ki jih povezuje ljubezen do lepega zborovskega petja in so za to pripravljeni darovati lep del svojega prostega časa. Mija Aleš je našemu zboru izročila jubilejni priznanji Zveze kulturnih društev Kranj ter Javnega sklada za kulturne dejavnosti. Za več kot 5 let glasbenega udejstvovanja so iz njenih rok bronaste Gallusove značke prejeli Neža Križnar, Boštjan Pavec, Tomaž Pintar in Lovro Sirc; srebrno značko za več kot 10 let Jurij Podjed in Janez Zalokar ter za več kot 15 let prepevanja zlato značko Janez Ječnik, Urban Močnik, Igor Mohar, Igor Sirc, Primož Sirc, Jože Uranič in Simon Vošnjak. Častne Gallusove značke za več kot 30 let zborovskega udejstvovanja so si prislužili Jožef Bukovinski, Alojz Capuder, Jožef Gašperlin, Miroslav Osterman in Tone Šenk. Z namenom zahvale za minulo delo in nadaljnje spodbude so društvena priznanja in zlate značke prejeli Miran Sirc, Andrej Hočevar, Sebastian Mohar, Jože Martinjak in Jože Teran; priznanje našega društva ter častne značke pa Janez Prijatelj, Janez Vreček, Jože Kavčič in Tone Zlobko. Predsednik društva Andrej Hočevar je za zgledna dejanja ter trajne dosežke v 60-letnem delovanju na kulturno-umetniškem področju posebno priznanje KD Davorina Jenka izročil našemu častnemu članu Jožefu Močniku. Za mnogoletno vsestransko aktivno udejstvovanje ter večkratne vidnejše prispevke so plakete našega društva prejeli Marjan Pograjc (sočasno tudi zlato značko), Alojz Vidmar (skupaj s častno značko) ter župan Franc Čebulj. Slednji nam je v nagovoru čestital ob lepem jubileju ter našemu zboru zagotovil nadaljnjo aktivno podporo.

Kot vedno, je bilo naše največje darilo publiki ubrana pesem. Davorinci z zborovodkinjo Nežo Križnar smo pripravili precej osvežen koncertni spored. Prenekatero skladbo smo na odru v Cerkljah slišali prvič; pri spletu sedmih slovenskih ljudskih pesmi pa so se nam pridružili Damijan Močnik, ljudski godci Janez Jocif in Volk Folk – ter publika.

Prav številni publiki, ki nas je med koncertom doživeto spodbujala in naš zbor že vsa leta zvesto spremlja, se moramo prav posebej zahvaliti. Hvala vam, da ste praznovali skupaj z nami!

“Čudovito v muziki je, da lahko na nas vpliva tudi mimo razuma in mišljenja, da zna povezati različne svetove naše zavesti. Že od nekdaj je pojoči človek, zdaj sam ali družno z instrumenti, prav z glasbo uravnaval sebe s sočlovekom, z naravo in njenimi skrivnostmi.” Tako je zapisal skladatelj, akademik Lojze Lebič v programsko knjižico našega moškega zbora, ob 20-letnici delovanja. In enako, če ne še bolj v tem hrupnem in dinamičnem svetu, velj60 let - KMoPZ Davorina Jenka Cerklje; (Oblikovanje: Simon Vošnjak)a tudi sedaj, štirideset let kasneje…

 

Ljudska, prir. Josip Pavčič: POTRKAN PLES; KMoPZ Davorina Jenka Cerklje, 30.11.2019 (Video: Eva Boltežar)

Fotogalerija…

Nadaljuj z ogledom…

Davorin Jenko nas je ponovno združil in še bolj zbližal

Davorin Jenko zbližuje in združuje, Cerklje; (Oblikovanje: Simon Vošnjak)Na koncertu, ki je bil v soboto, 19. oktobra 2019, ob 19. uri, je Davorin Jenko ponovno združil dva pevska zbora, ki nosita njegovo ime – Komorni moški pevski zbor iz Cerkelj in Mešani pevski zbor iz Banje Luke.

V Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah je v prijetnem vzdušju odmevala slovenska in slovanska pesem. V prvem delu koncerta smo se občinstvu predstavili domači pevci, z novo zborovodkinjo Nežo Križnar. Nekaj pesmi je bilo iz našega železnega repertoarja, eno od skladb, makedonsko ljudsko »Brala Jana kapini«, pa so poslušalci na tem odru slišali prvič. Drugi, daljši del sporeda je pripadal našim gostom iz Bosne in Hercegovine, Republike Srbske, ki jih umetniško vodi mag. Vanja Topić. Zapeli so nekaj slovenskih ter starogradskih pesmi, publiko pa so ob zaključku ogreli s temperamentnim “Zottelmarsch”-em Herberta Poseduja. Ob skupinskem slikanju na odru je spontano zadonela Slakova ponarodela “V dolini tihi”.

Druženje pevcev v nadaljevanju sobotnega večera je utrdilo spletene vezi, sproščeni razgovori ob nedeljskem ogledu znamenitosti naše občine, pa so lahko dobra osnova za povezovanje naših lokalnih sredin tudi na drugih področjih.

Srečno prijatelji iz Banja Luke – ter na še kakšno snidenje!60 let - KMoPZ Davorina Jenka Cerklje; (Oblikovanje: Simon Vošnjak)

Fotogalerija…

Nadaljuj z ogledom…

Davorinci smo ponosni na svoje člane – letošnje občinske nagrajence

Davorinci - letošnji občinski nagrajenci (Foto: Miran Sirc)Na slovesnosti ob prazniku Občine Cerklje na Gorenjskem, v petek, 20. septembra 2019, ob 19. uri, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah, smo pevci KMoPZ Davorina Jenka še posebej z veseljem zapeli. V naših vrstah je bilo namreč kar pet letošnjih občinskih nagrajencev. Spominske plakete so prejeli Jožef Močnik, Janez Vreček in Janez Prijatelj, malo plaketo Alojz Vidmar ter veliko plaketo Primož Sirc.

Najtehtnejše letošnje priznanje – veliko plaketo Občine Cerklje na Gorenjskem – je na predlog Kulturno umetniškega društva Pod lipo Adergas prejel Primož Sirc v spodbudo in zahvalo za 30 letno zagnano odgovorno delovanje v KUD-u Pod lipo Adergas ter drugih društvih in družbenih sredinah našega okolja. Primož sicer že 13. leto vestno prepeva skupaj z nami.

Ostalim nagrajencem sta občinski svet in župan Občine Cerklje Franc Čebulj podelila priznanja na predlog našega društva; v letu, ko obeležujemo 60-letnico delovanja.

Spominsko plaketo je Janez Vreček prejel za dolgoletno prizadevno sodelovanje v različnih pevskih zborih z območja občine Cerklje. Janez se dobro zaveda, kako pomembno je ohranjati kulturo naroda, s tem pa tudi lepo slovensko pesem in jo prenašati na mlajše rodove. Tako je s svojimi 52. leti neprekinjenega prepevanja na Cerkljanskih tleh (od tega 38 let med Davorinci) zgled in spodbuda mladim rodovom. Veselje in talent namreč nista dovolj – potrebno je obilo vztrajnosti, volje, odpovedovanja ter ur pevskih vaj, ki jih ni moč prešteti. A le tako je lahko s svojim prvim tenorjem v vseh teh letih obogatil prenekatero sv. mašo, koncert, proslavo ali kulturno prireditev. Da bi le zraslo še mnogo takšnih kranjskih Janezov!

S podobno utemeljitvijo je spominsko plaketo prejel še en naš prvi tenorist – Janez Prijatelj. Janez je slovenski pesmi predan že 50 let. Kot mladega fanta ga je pot zanesla na delo v Nemčijo, kjer so skupaj s somišljeniki v Frankfurtu l. 1969 ustanovili Slovenski moški zbor. Po vrnitvi v domovino l. 1976 se je pridružil Komornemu moškemu pevskemu zboru Davorina Jenka v Cerkljah in mu ostal zvest preko 40 let. Janez je s svojim rednim dolgoletnim sodelovanjem pri komornem moškem zboru zgled vsem mlajšim rodovom Davorincev. S svojim vedrim in prijetnim značajem pa je vsakemu prav hitro postal res pravi »prijatelj«.

Spominsko plaketo je prejel tudi Jožef Močnik, častni občan Občine Cerklje in častni član našega društva. Njegovega dela se ne da izmeriti in ovrednotiti z merskimi enotami. Jožef je vseskozi spremljal in sousmerjal tok kulturnega delovanja v domačem okolju in bil lokalni skupnosti v tem oziru ves čas trden, odziven in zanesljiv steber. Kot umetniški vodja Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka je svoje delo vseskozi opravlja brez honorarja. Jožef je neizbrisno zaznamoval podobo glasbene kulture cerkljanske občine in kljub temu, da je zborovodstvo prepustil mlajšim generacijam, še vedno ostaja aktiven – tudi v našem zboru. Jožef, naj ti glas in zdravje še dolgo dobro služita!

Prejemnik male plakete Občine Cerklje na Gorenjskem Alojz Vidmar je v lokalno kulturno in družbeno okolje vpet že celih 50 let. Prepeval je v raznih pevskih zasedbah in zborih ter bil dejaven v lokalnih družbenih organizacijah. L. 1995 se je ponovno pridružil domačim Davorincem v Cerkljah, katerim ostaja zvest še danes. Največji pečat je Lojze vsekakor zapustil kot dolgoletni predsednik našega zbora ter dolgoletni tajnik in gonilna sila istoimenskega kulturnega društva. V tem času so bili pred zborom in društvom pomembni izzivi. Stare društvene prostore v dvorani Zadružnega doma je bilo potrebno izprazniti ter v sodelovanju z Občino Cerklje zagotoviti pogoje za delovanje vseh sekcij društva v novem Kulturnem hramu Ignacija Borštnika. Zbor in društvo sta v »Lojzetovem« času med l. 1996 in 2014 izvedla in sodelovala pri mnogoterih odmevnih projektih. Lojze je vodstvene posle predal svojim mlajšim kolegom, ki zbor in društvo Davorina Jenka uspešno krmarijo naprej. Sam pa ostaja zavezan zborovski pesmi, tudi Davorincem. Zanj vsekakor velja tista Förster-jeva: »Sem pevec in peti je vse mi na sveti…«

Z60 let - KMoPZ Davorina Jenka Cerklja; (Oblikovanje: Simon Vošnjak)adoni nam, zadoni, iz src napev krepak: “Oj, slavljenci današnji, pozdravljeni tisočkrat!” Iskrene čestitke dragi prijatelji in še na mnoge lepe skupne pevske trenutke!

Fotogalerija…

Nadaljuj z ogledom…

Davorinci še zadnjič pod taktirko Jožefa Močnika – doživeto in čustveno

Jožef Močnik in Davorinci - na cerkljanskem koru, 18. maja 2019V soboto, 18. maja 2019, ob 19. uri, smo pevci KMoPZ Davorina Jenka Cerklje s sodelovanjem pri sv. maši v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Cerkljah na Gorenjskem še zadnjič nastopili pod taktirko našega dolgoletnega dirigenta Jožefa Močnika. Nastop smo sklenili pred ambonom z mogočno Kimovčevo “Morsko zvezdo” – dolgotrajen aplavz v polni farni cerkvi je povedal vse.

Srečanje po končanem nastopu v obnovljeni župnijski dvorani je bilo doživeto in čustveno. Poslovili smo se še od štirih naših dolgoletnih pevcev: prvega tenorista Janeza Prijatelja, ki je bil zboru zvest preko 40 let, drugega tenorista Jožeta Terana, ki nas je presenetil z bogato donacijo ter baritonistov Toneta Zlobka in Jožeta Kavčiča (ki je s petjem sicer prenehal že koncem lanskega leta). Pesem in stiski rok so govorili: “Še se bomo srečevali!” Z nami je bila tudi nova zborovodkinja Neža Križnar, ki ji je Jožef simbolično predal taktirko našega zbora.

Anton Trstenjak je dejal: “Dobrota ni nikoli zapuščena, nikoli osamljena. Tisto govorjenje, da je dobrota sirota razširjajo ljudje, ki prave dobrote v svojem srcu niso nikoli doživeli. Dobrota ni sirota. Dobrota je božja, zato pa neskončno bogata.”

Dragi naš Jože! Mi, Davorinci, smo tvojo dobroto, srčnost in požrtvovalnost doživljali iz tedna v teden, iz leta v leto, iz nastopa v nastop. Zato se ti iz srca zahvaljujemo, da si dajal poseben smiTeden ljubiteljske kulture, 17.-26. maj 2019sel in bogastvo vsakemu od nas, ki smo bili deležni zgodbe, ki si jo tkal skozi leta.

Vedno si bil in boš ostal naš “Davorinec”. Naj ti Bog ohranja zdravje, voljo in dober glas!

Fotogalerija…

Nadaljuj z ogledom…

Odmev iz Banja Luke – Davorin Jenko zbližuje in združuje

Davorin Jenko zbližuje in združujePrvi del pevske izmenjave z Mešanim pevskim zborom Davorin Jenko, ki deluje v okviru Društva Slovencev Republike Srbske Triglav Banja Luka, je res lepo uspel. Pevci smo se iz Bosne in Hercegovine vrnili polni lepih vtisov, ki nam bodo ostali v trajnem spominu.

Osrednje mesto našega obiska v Banja Luki vsekakor zajema skupni koncert obeh zborov v tamkajšnjem Domu omladine, ki je bil v soboto, 11. maja 2019, ob 18.30 uri. V prijetni, lepo napolnjeni ovalni dvorani, smo navdušeni publiki predstavili raznovrsten splet pesmi iz našega širokega repertoarja, ki smo ga zaključili s Simonitijevo “Na Vipavskem” ter Aljaževim “Triglavom” kot dodatkom. Domači pevci so v osrednjem delu programa zapeli nekaj slovenskih, skoraj ponarodelih pesmi ter starogradsko “Što se bore misli moje”.

Naša pesem pa je zadonela tudi v italijanski cerkvi v Mahovljanih, v moderni katedrali sv. Bonaventure Banjaluške škofije, etno vasi Ljubačke doline, … – kje vse smo bili med 10. in 12. majem 2019, si poglejte v pričujoči fotogaleriji.Teden ljubiteljske kulture, 17.-26. maj 2019

Oktobra nam bodo pevci MePZ Davorin Jenko iz Banja Luke vrnili obisk; skupaj bomo nastopili na koncertu v sklopu praznovanj 60-letnice delovanja našega zbora in društva. Davorinci se bomo potrudili, da bo spet prijetno!

Fotogalerija…

Nadaljuj z ogledom…

Davorinci še zadnjič pod taktirko Jožefa Močnika

Jožef MočnikŽe koncem lanskega leta, ko smo z našim dolgoletnim dirigentom Jožefom Močnikom obeležili 50-letnico njegovega umetniškega poustvarjanja, smo vedeli, da bo Jožef svojo taktirko počasi predal v mlajše roke, študentki Akademije za glasbo Neži Križnar iz Preddvora. In ker čas hitro beži, je vse bližje trenutek, ko bomo Davorinci še zadnjič zapeli pod njegovim vodstvom.

Na Jožefovo željo bo to na cerkljanskem koru, kjer je leta 1968 kot zborovodja cerkvenega pevskega zbora in organist začel svojo glasbeno pot. Sklepni koncert (s sodelovanjem pri sv. maši) zborovodje Jožefa Močnika s KMoPZ Davorina Jenka bo tako v soboto, 18. maja 2019, ob 19. uri, v Župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Cerkljah na Gorenjskem.

Jožef Močnik je naš zbor vodil celih 40 let. Jožef ni bil le zborovodja, pač pa tudi pisec veznih besedil in oblikovalec nastopov; ves čas pa se je dejavno vključeval še v organizacijsko delo zbora in društva. Vse to je vsa leta z veliko požrtvovalnostjo opravljal povsem prostovoljno. Pod njegovim vodstvom je naš zbor stopil in obstal med najboljšimi slovenskimi moškimi pevskimi zbori. Z njim smo poslušalcem predstavili preko 500 pesmi na približno 400 nastopih. Zborovodja Jožef Močnik je s tem ime ter podobo našega zbora, kulturnega društva in kraja neizbrisno zaznamoval.

Jožef, vedno si bil in za vedno boš ostal “Davorinec” – hvala ti za vse!Teden ljubiteljske kulture, 17.-26. maj 2019