Jubilejno leto 2019 bomo pričeli z nastopom na območni reviji pevskih zborov v Cerkljah

Leto 2019 bo za Davorince nekaj posebnega – slavnostno in prelomno obenem.

Območna revija pevskih zborov 2019Polni zagona smo zakorakali v letošnje leto, v katerem bomo praznovali 60-letnico našega zbora in v katerem smo že dogovorjeni za zborovsko izmenjavo z istoimenskim mešanim pevskim zborom iz Banja Luke. Pozitivno energijo v upravnem odboru in celotnem zboru bomo usmerili v popolnitev in pomladitev zbora, kar bo v letošnjem letu, poleg predvidene menjave zborovodje, eden glavnih izzivov, s katerimi se bomo morali soočiti.

Za začetek pa nam lahko prisluhnte na območni reviji odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah, v petek, 8. marca, s pričetkom ob 19. uri. Lepo vabljeni!

Slavnostno in prijetno na koncertu ob 50-letnici zborovodstva Jožefa Močnika

Naš jubilant Jožef Močnik (Foto: Evgen Žižek)Kulturni hram Ignacija Borštnika Cerklje
sobota, 1. december 2018, ob 19. uri

Natanko 50 let zatem, ko je Jožef Močnik 1. decembra, na prvo adventno nedeljo, prvič vodil pevce na cerkljanskem koru, smo se pevci Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka svojemu dirigentu s slavnostnim koncertom simbolično zahvalili za njegov neprecenljiv zastonjski prispevek našemu zboru, društvu in cerkljanski kulturi nasploh. V Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah je bilo slovesno, a obenem prijetno domače. Pesmi je z napovedmi, ki so odslikavale Jožefovih 50 let zborovodstva, prepletala Beti Vreček Močnik; osrednje mesto koncerta pa je zapolnila filmska pripoved o umetniški življenjski rasti našega dirigenta, ki jo je izdelal Urban Močnik.

Ko je ob navdušenju občinstva že drugič odzvenela Simonitijeva radoživa Na Vipavskem, je sledil še en zelo pomemben in prijeten del večera, ko smo slavljencu ob njegovi 50 letni poti glasbenega udejstvovanja podelili obeležja zahvale za njegovo delo. Člani Kulturnega društva Davorina Jenka smo na letošnjem občnem zboru sklenili, da zborovodji Jožefu Močniku za dolgoletno odmevno delo zborovodje Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka Cerklje podelimo naziv »Častni član Kulturnega društva Davorina Jenka«. Listino mu je podelil predsednik društva Andrej Hočevar, v spremstvu tajnika Mirana Sirca ter Simona Vošnjaka, ki je jubilantu izročil umetniško grafiko, kot spominsko darilo pevskega zbora. Mija Aleš, predsednica ZKD Kranj, predsednica ZKD Slovenije, predsednica Sveta JSKD Območna izpostava Kranj ter podpredsednica Nadzornega sveta JSKD, je ob asistenci Gregorja Grašiča slavljencu podelila Priznanje Zveze kulturnih društev za življenjsko delo ter Jubilejno priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnost. Župan Franc Čebulj je našemu zborovodji izročil umetniško sliko kot zahvalo lokalne skupnosti za prizadevno dolgoletno delo na področju zborovske dejavnosti, s čimer je kulturno podobo našega kraja in širše skupnosti neizbrisno zaznamoval. Čestitkam sta se pridružila še predstavnika Cerkvenega mešanega pevskJožef Močnik; Častni član KD Davorina Jenkaega zbora Andreja Vavkna ter nekdanjega Mešanega zbora Peko, s katerima je bil Jožef Močnik vrsto let povezan kot zborovodja, v vrste cerkvenega zbora pa še vedno zahaja kot pevec.

Zadnjo besedo smo seveda imeli pevci, ki smo praznični večer zaključili tako, kot se spodobi – s pesmijo. Čestitke, zdravice in dobre želje pa so se vrstile še dolgo v noč – še na mnoga uspešna in zdrava leta, Jožef Močnik!

 

 

Nadaljuj z ogledom…

Slavnostni koncert ob 50-letnici zborovodstva Jožefa Močnika

Naš dirJožef Močnikigent Jožef Močnik v letošnjem letu praznuje 50-letnico umetniškega poustvarjanja. Svojo glasbeno pot je začel na prvo adventno nedeljo leta 1968 kot zborovodja cerkvenega pevskega zbora in organist na cerkljanskem koru, sedaj pa že skoraj 40 let vodi cerkljanski moški zbor.

Največje uspehe je dosegel prav kot zborovodja našega zbora; pod njegovim vodstvom je zbor stopil in obstal med najboljšimi slovenskimi moškimi pevskimi zbori. Z njim smo Davorinci poslušalcem predstavili preko 500 pesmi na približno 400 nastopih. Zborovodja Jožef Močnik je s tem ime ter podobo našega zbora, kulturnega društva in kraja neizbrisno zaznamoval.

Naš zbor se mu za njegovo predano in požrtvovalno življenjsko delo želi zahvaliti s koncertom ter slednje deliti in predstaviti širši javnosti. Slavnostni koncert bo v soboto, 1. decembra 2018, ob 19. uri, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah. V prvem delu koncerta bo jubilant z zborom predstavil sklad50 let zborovodstva Jožefa Močnikabe, s katerimi je dosegel največje uspehe v domačem kraju, na regionalnem nivoju in na državnih tekmovanjih; v drugem delu pa bolj lahkotno zborovsko ustvarjalnost. Koncert je zasnovan kot kombinacija živega izvajanja in video projekcije.

Vabljeni na praznovanje!

 

Davorince in njihovega zborovodjo – jubilanta Jožefa Močnika – čaka delovna pevska jesen

Davorinci smo tudi letošnjo jesen pred pomembnimi izivi.

Po nastopu na osrednji slovesnosti ob praznovanju občinskega praznika (21. septembra), že aktivno vadimo za naša osrednja pevska jesenska dogodka. Tudi letos smo bili s strani Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti izbrani za sodelovanje na regijski reviji odraslih pevskih zasedb – SOZVOČENJA 2018, ki bo 11. novembra v Škofji Loki. Še slovesneje pa bo 1. decembra v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah. Naš dirigent Jožef Močnik v letošnjem letu namreč praznuje 50-letnico umetniškega poustvarjanja. Zbor se mu s koncertom tega dne želi zahvaliti za njegovo predano in požrtvovalno življenjsko delo ter slednje deliti in predstaviti širši javnosti.

Najprej pa nam lahko prisluhnete v cerkvi Marije vnebovzete v Cerkljah, v soboto, 20. oktobra 2018, ob 20. uri, ko cerkljanski pevski zbori odraslih in otroških glasov pripravljamo koncert v počastitev 180-letnice rojstva in 120-letnice smrti enega najzaslužnejših mož v zgodovini našega kraja, Andreja Vavkna.

Na skorajšnje snidenje!

Odmev Majskih zvokov

Majski zvokiV Tednu ljubiteljske kulture 2018 smo združili svoje moči, oziroma glasove – pevci Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka in Moškega pevskega zbora Pivka. Niz raznovrstnih skladb iz širokega opusa obeh zborov smo poimenovali Majski zvoki. Slednji so odmevali v Pivki, v Krpanovem domu, v soboto, 12. maja, zatem pa še doma v Cerkljah, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika, v petek, 18. maja.Teden ljubiteljske kulture, 11.-20. maj 2018

Namen je bil dosežen – koncerta sta obogatila tako poslušalce na obeh koncih naše domovine, kot nas pevce. Samo potovanje, izmenjava izkušenj, sproščeno druženje pred in po nastopih … so dobitki, ki se jih ne da ovrednotiti.

NAŠ MAČEK (Fantovska, zapisal Janez Močnik) – KMoPZ Davorina Jenka Cerklje (Avdio: Dušan Kafol)

Nadaljuj z ogledom…

Majski zvoki v Pivki in Cerkljah

Majski zvokiKulturni dogodek je še lepši in ima večjo sporočilno moč, če k sodelovanju pritegne in poveže tudi druge pevske zasedbe. Davorinci in člani Moškega pevskega zbora Pivka se tega zavedamo, zato se bomo v kratkem družno predstavili.MoPZ Pivka (Foto: Simon Avsec)

V Tednu ljubiteljske kulture 2018 nam boste lahko najprej prisluhnili v Pivki, v Krpanovem domu, v soboto, 12. maja, ob 19.30 uri. Majski zvoki pa bodo zadoneli tudi v domačih Cerkljah na Gorenjskem, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika, v petek, 18. maja, ob 20. uri.

Teden ljubiteljske kulture, 11.-20. maj 2018Repertoar obeh zborov, tako domačega kot gostujočega iz Pivke (ki ga zadnjih nekaj let vodi Marcel Štefančič), zajema skladbe domačih in tujih skladateljev iz različnih stilnih obdobij; obema pa je skupno zlasti oživljanje že skoraj pozabljenih skladb slovenskih avtorjev ter ohranjanje izročila ljudskih pesmi v raznoterih priredbah. Koncerta “Majski zvoki” bosta postregla z vsem tem – s čudovito paleto raznovrstnih skladb, ki poslušalcev zanesljivo ne bodo pustile ravnodušnih.

Vsekakor se srečamo – v Pivki ali v Cerkljah!

Koncert v cerkvi sv. Ane v Tunjicah

Novembra lani smo skupaj s Šenturškim oktetom navdCerkev sv. Ane v Tunjicahušili občinstvo v cerkvi sv. Urha na Šenturški Gori. Tudi soupravitelja tamkajšnje fare in župnika župnije Tunjice Edija Strouhala. Že tedaj je v pogovoru padla beseda, naj se pridemo predstavit še v Tunjice.

Pevci KMoPZ Davorina Jenka se na takšna vabila radi odzovem. V soboto, 21. aprila, vas tako skupaj z Župnijo Tunjice vabimo v cerkev sv. Ane v Tunjicah. Zbor bo s petjem sooblikoval sveto mašo ob 19. uri, po njej pa bo še krajši koncert. Ambientu primerno bodo poslušalci lahko uživali v duhovnih ter avtorskih in ponarodelih občutenih skladbah.

Prijazno vabljeni!

Tule pa smo zbrali nekaj fotovtisov s prelepega ambienta v Tunjicah…

Nadaljuj z ogledom…

Šopek mladostne igrivosti in lepih pesmi ob materinskem dnevu

Oder v dvorani PGD Zg. Brnik je bil skoraj premajhen za vse nastopajoče

V polni dvorani PGD Zgornji Brnik je bilo na predvečer materinskega dne ponovno vedro in praznično. Mladi iz Zgornjega Brnika, pod vodstvom Urše Hočevar in Klavdije Frelih ter pokroviteljstvom tamkajšnjega gasilskega društva, so pripravili prijetno kulturno prireditev za svoje mame, očete, stare starše in vse ostale krajane.

Davorinci smo se z veseljem odzvali povabilu k sodelovanju. V programski šopek smo prispevali veselo-razpoloženjski pesmi Delaj, delaj, dekle pušeljc in Nekoč v starih časih ter pomladno obarvani Pastirček in Pastirc pa pase ovce tri.

Po velikonočnih praznikih pa ponovno stopimo na odre – v Tunjicah, Pivki in doma v Cerkljah. Se vidimo kaj!

V pevsko leto 2018 s tradicionalnim nastopom na območni reviji pevskih zborov v Cerkljah

Davorinci vedno najdemo nove izzive – tudi leto 2018 ne bo izjema.

Obmocna revija pevskih zborov 2018Spomladi nas čaka nekaj gostovanj in zborovskih izmenjav; tudi v Cerklje bomo pripeljali zanimive pevske goste in vam skupaj zapeli. Jeseni pa bomo že praznično razpoloženi: koncert ob 50 obletnici zborovodskega udejstvovanja našega dolgoletnega diregenta Jožefa Močnika bo kar pravi uvod v jubilejno leto 2019, ko bomo obeležili 60 let delovanja našega zbora.

Za začetek pa nam lahko prisluhnte na območni reviji odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah, v soboto, 10. marca, za začetkom ob 19. uri. Prijazno vabljeni!

ROŽMARIN (Fran Gerbič; besedilo Rudolf Maister) – KMoPZ Davorina Jenka Cerklje (Avdio: JSKD OI Kranj)

Zapeli smo varovancem Doma Taber

Davorinci pred polno "dvorano" Doma TaberDom Taber v Šmartnem
petek, 1. december 2017, ob 16.00 uri

Davorinci počasi sklepamo naše pevsko leto. V petek, 1. decembra, ob 16. uri, smo s krajšim koncertom s pesmimi o živalih polepšali vstop v praznični mesec varovancem Doma Taber v Šmartnem.

Navdušenemu občinstvu smo predstavili niz pesmi o živalih; vse skupaj pa prepletli s poučnimi ter šaljivimi dovtipi in primerami iz živalskega sveta. Da je bila scena sporedu primerna, smo imeli pevci živali upodobljene tudi na svojih majicah.

Ob sklepu koncerta so nas varovanci doma prijetno presenetili s prisrčno zahvalo ter povabilom, naj še kaj pridemo. Seveda se bomo z veseljem odzvali!

Nadaljuj z ogledom…