Davorinci še zadnjič pod taktirko Jožefa Močnika – doživeto in čustveno

Jožef Močnik in Davorinci - na cerkljanskem koru, 18. maja 2019V soboto, 18. maja 2019, ob 19. uri, smo pevci KMoPZ Davorina Jenka Cerklje s sodelovanjem pri sv. maši v župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Cerkljah na Gorenjskem še zadnjič nastopili pod taktirko našega dolgoletnega dirigenta Jožefa Močnika. Nastop smo sklenili pred ambonom z mogočno Kimovčevo “Morsko zvezdo” – dolgotrajen aplavz v polni farni cerkvi je povedal vse.

Srečanje po končanem nastopu v obnovljeni župnijski dvorani je bilo doživeto in čustveno. Poslovili smo se še od štirih naših dolgoletnih pevcev: prvega tenorista Janeza Prijatelja, ki je bil zboru zvest preko 40 let, drugega tenorista Jožeta Terana, ki nas je presenetil z bogato donacijo ter baritonistov Toneta Zlobka in Jožeta Kavčiča (ki je s petjem sicer prenehal že koncem lanskega leta). Pesem in stiski rok so govorili: “Še se bomo srečevali!” Z nami je bila tudi nova zborovodkinja Neža Križnar, ki ji je Jožef simbolično predal taktirko našega zbora.

Anton Trstenjak je dejal: “Dobrota ni nikoli zapuščena, nikoli osamljena. Tisto govorjenje, da je dobrota sirota razširjajo ljudje, ki prave dobrote v svojem srcu niso nikoli doživeli. Dobrota ni sirota. Dobrota je božja, zato pa neskončno bogata.”

Dragi naš Jože! Mi, Davorinci, smo tvojo dobroto, srčnost in požrtvovalnost doživljali iz tedna v teden, iz leta v leto, iz nastopa v nastop. Zato se ti iz srca zahvaljujemo, da si dajal poseben smiTeden ljubiteljske kulture, 17.-26. maj 2019sel in bogastvo vsakemu od nas, ki smo bili deležni zgodbe, ki si jo tkal skozi leta.

Vedno si bil in boš ostal naš “Davorinec”. Naj ti Bog ohranja zdravje, voljo in dober glas!

Fotogalerija…

Nadaljuj z ogledom…

Odmev iz Banja Luke – Davorin Jenko zbližuje in združuje

Davorin Jenko zbližuje in združujePrvi del pevske izmenjave z Mešanim pevskim zborom Davorin Jenko, ki deluje v okviru Društva Slovencev Republike Srbske Triglav Banja Luka, je res lepo uspel. Pevci smo se iz Bosne in Hercegovine vrnili polni lepih vtisov, ki nam bodo ostali v trajnem spominu.

Osrednje mesto našega obiska v Banja Luki vsekakor zajema skupni koncert obeh zborov v tamkajšnjem Domu omladine, ki je bil v soboto, 11. maja 2019, ob 18.30 uri. V prijetni, lepo napolnjeni ovalni dvorani, smo navdušeni publiki predstavili raznovrsten splet pesmi iz našega širokega repertoarja, ki smo ga zaključili s Simonitijevo “Na Vipavskem” ter Aljaževim “Triglavom” kot dodatkom. Domači pevci so v osrednjem delu programa zapeli nekaj slovenskih, skoraj ponarodelih pesmi ter starogradsko “Što se bore misli moje”.

Naša pesem pa je zadonela tudi v italijanski cerkvi v Mahovljanih, v moderni katedrali sv. Bonaventure Banjaluške škofije, etno vasi Ljubačke doline, … – kje vse smo bili med 10. in 12. majem 2019, si poglejte v pričujoči fotogaleriji.Teden ljubiteljske kulture, 17.-26. maj 2019

Oktobra nam bodo pevci MePZ Davorin Jenko iz Banja Luke vrnili obisk; skupaj bomo nastopili na koncertu v sklopu praznovanj 60-letnice delovanja našega zbora in društva. Davorinci se bomo potrudili, da bo spet prijetno!

Fotogalerija…

Nadaljuj z ogledom…

Davorinci še zadnjič pod taktirko Jožefa Močnika

Jožef MočnikŽe koncem lanskega leta, ko smo z našim dolgoletnim dirigentom Jožefom Močnikom obeležili 50-letnico njegovega umetniškega poustvarjanja, smo vedeli, da bo Jožef svojo taktirko počasi predal v mlajše roke, študentki Akademije za glasbo Neži Križnar iz Preddvora. In ker čas hitro beži, je vse bližje trenutek, ko bomo Davorinci še zadnjič zapeli pod njegovim vodstvom.

Na Jožefovo željo bo to na cerkljanskem koru, kjer je leta 1968 kot zborovodja cerkvenega pevskega zbora in organist začel svojo glasbeno pot. Sklepni koncert (s sodelovanjem pri sv. maši) zborovodje Jožefa Močnika s KMoPZ Davorina Jenka bo tako v soboto, 18. maja 2019, ob 19. uri, v Župnijski cerkvi Marije Vnebovzete v Cerkljah na Gorenjskem.

Jožef Močnik je naš zbor vodil celih 40 let. Jožef ni bil le zborovodja, pač pa tudi pisec veznih besedil in oblikovalec nastopov; ves čas pa se je dejavno vključeval še v organizacijsko delo zbora in društva. Vse to je vsa leta z veliko požrtvovalnostjo opravljal povsem prostovoljno. Pod njegovim vodstvom je naš zbor stopil in obstal med najboljšimi slovenskimi moškimi pevskimi zbori. Z njim smo poslušalcem predstavili preko 500 pesmi na približno 400 nastopih. Zborovodja Jožef Močnik je s tem ime ter podobo našega zbora, kulturnega društva in kraja neizbrisno zaznamoval.

Jožef, vedno si bil in za vedno boš ostal “Davorinec” – hvala ti za vse!Teden ljubiteljske kulture, 17.-26. maj 2019

 

Davorin Jenko zbližuje in združuje – najprej v Banja Luki

Davorin Jenko zbližuje in združujeDavorinci želimo našo slovensko pesem deliti in ponesti tudi preko meja naše domovine. Pred časom smo navezali stike s predstavniki Društva Slovencev Republike Srbske Triglav, Banjaluka, v okviru katerega deluje Mešani pevski zbor Davorin Jenko, s katerim si delimo ime. Na obeh straneh smo pripoznali kot pomembno, da se srečamo, izmenjamo izkušnje ter spletemo vezi.

Društvo Triglav je najštevilnejše in najaktivnejše manjšinsko društvo v Republiki Srbski, saj združuje preko 1.400 članov. Društvo si prizadeva za varovanje in spoštovanje pravic in interesov Slovencev kot manjšine na tem področju, ohranjanje narodne identitete in krepitev narodne zavesti, vzpodbujanje sodelovanja z Republiko Slovenijo na kulturnem, umetniškem in športnem področju ter povezovanje slovenskih društev iz celega sveta.

V Tednu ljubiteljske kulture 2019 bomo svoje pevske moči najprej združili v Banja Luki, s skupnim koncertom v tamkajšnjem Domu omladine, v soboto, 11. maja, ob 18.30 uri; oktobra pa nam bodo njihovi pevci vrnili obisk, v sklopu praznovanj 60-letnice delovanja našega zbora in društva.Teden ljubiteljske kulture, 17.-26. maj 2019

Slednja srečanja bodo dobra priložnost tudi za povezovanje naših lokalnih sredin na drugih področjih ter medgeneracijski preplet obeh skupnosti. Pevsko izmenjavo smo tako simbolično poimenovali »Davorin Jenko zbližuje in združuje«. Hvala vsem za ponujeno priložnost!

Jubilejno leto 2019 bomo pričeli z nastopom na območni reviji pevskih zborov v Cerkljah

Leto 2019 bo za Davorince nekaj posebnega – slavnostno in prelomno obenem.

Območna revija pevskih zborov 2019Polni zagona smo zakorakali v letošnje leto, v katerem bomo praznovali 60-letnico našega zbora in v katerem smo že dogovorjeni za zborovsko izmenjavo z istoimenskim mešanim pevskim zborom iz Banja Luke. Pozitivno energijo v upravnem odboru in celotnem zboru bomo usmerili v popolnitev in pomladitev zbora, kar bo v letošnjem letu, poleg predvidene menjave zborovodje, eden glavnih izzivov, s katerimi se bomo morali soočiti.

Za začetek pa nam lahko prisluhnte na območni reviji odraslih pevskih zborov in malih vokalnih skupin, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah, v petek, 8. marca, s pričetkom ob 19. uri. Lepo vabljeni!

Slavnostno in prijetno na koncertu ob 50-letnici zborovodstva Jožefa Močnika

Naš jubilant Jožef Močnik (Foto: Evgen Žižek)Kulturni hram Ignacija Borštnika Cerklje
sobota, 1. december 2018, ob 19. uri

Natanko 50 let zatem, ko je Jožef Močnik 1. decembra, na prvo adventno nedeljo, prvič vodil pevce na cerkljanskem koru, smo se pevci Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka svojemu dirigentu s slavnostnim koncertom simbolično zahvalili za njegov neprecenljiv zastonjski prispevek našemu zboru, društvu in cerkljanski kulturi nasploh. V Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah je bilo slovesno, a obenem prijetno domače. Pesmi je z napovedmi, ki so odslikavale Jožefovih 50 let zborovodstva, prepletala Beti Vreček Močnik; osrednje mesto koncerta pa je zapolnila filmska pripoved o umetniški življenjski rasti našega dirigenta, ki jo je izdelal Urban Močnik.

Ko je ob navdušenju občinstva že drugič odzvenela Simonitijeva radoživa Na Vipavskem, je sledil še en zelo pomemben in prijeten del večera, ko smo slavljencu ob njegovi 50 letni poti glasbenega udejstvovanja podelili obeležja zahvale za njegovo delo. Člani Kulturnega društva Davorina Jenka smo na letošnjem občnem zboru sklenili, da zborovodji Jožefu Močniku za dolgoletno odmevno delo zborovodje Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka Cerklje podelimo naziv »Častni član Kulturnega društva Davorina Jenka«. Listino mu je podelil predsednik društva Andrej Hočevar, v spremstvu tajnika Mirana Sirca ter Simona Vošnjaka, ki je jubilantu izročil umetniško grafiko, kot spominsko darilo pevskega zbora. Mija Aleš, predsednica ZKD Kranj, predsednica ZKD Slovenije, predsednica Sveta JSKD Območna izpostava Kranj ter podpredsednica Nadzornega sveta JSKD, je ob asistenci Gregorja Grašiča slavljencu podelila Priznanje Zveze kulturnih društev za življenjsko delo ter Jubilejno priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnost. Župan Franc Čebulj je našemu zborovodji izročil umetniško sliko kot zahvalo lokalne skupnosti za prizadevno dolgoletno delo na področju zborovske dejavnosti, s čimer je kulturno podobo našega kraja in širše skupnosti neizbrisno zaznamoval. Čestitkam sta se pridružila še predstavnika Cerkvenega mešanega pevskJožef Močnik; Častni član KD Davorina Jenkaega zbora Andreja Vavkna ter nekdanjega Mešanega zbora Peko, s katerima je bil Jožef Močnik vrsto let povezan kot zborovodja, v vrste cerkvenega zbora pa še vedno zahaja kot pevec.

Zadnjo besedo smo seveda imeli pevci, ki smo praznični večer zaključili tako, kot se spodobi – s pesmijo. Čestitke, zdravice in dobre želje pa so se vrstile še dolgo v noč – še na mnoga uspešna in zdrava leta, Jožef Močnik!

 

 

Nadaljuj z ogledom…

Slavnostni koncert ob 50-letnici zborovodstva Jožefa Močnika

Naš dirJožef Močnikigent Jožef Močnik v letošnjem letu praznuje 50-letnico umetniškega poustvarjanja. Svojo glasbeno pot je začel na prvo adventno nedeljo leta 1968 kot zborovodja cerkvenega pevskega zbora in organist na cerkljanskem koru, sedaj pa že skoraj 40 let vodi cerkljanski moški zbor.

Največje uspehe je dosegel prav kot zborovodja našega zbora; pod njegovim vodstvom je zbor stopil in obstal med najboljšimi slovenskimi moškimi pevskimi zbori. Z njim smo Davorinci poslušalcem predstavili preko 500 pesmi na približno 400 nastopih. Zborovodja Jožef Močnik je s tem ime ter podobo našega zbora, kulturnega društva in kraja neizbrisno zaznamoval.

Naš zbor se mu za njegovo predano in požrtvovalno življenjsko delo želi zahvaliti s koncertom ter slednje deliti in predstaviti širši javnosti. Slavnostni koncert bo v soboto, 1. decembra 2018, ob 19. uri, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah. V prvem delu koncerta bo jubilant z zborom predstavil sklad50 let zborovodstva Jožefa Močnikabe, s katerimi je dosegel največje uspehe v domačem kraju, na regionalnem nivoju in na državnih tekmovanjih; v drugem delu pa bolj lahkotno zborovsko ustvarjalnost. Koncert je zasnovan kot kombinacija živega izvajanja in video projekcije.

Vabljeni na praznovanje!

 

Davorince in njihovega zborovodjo – jubilanta Jožefa Močnika – čaka delovna pevska jesen

Davorinci smo tudi letošnjo jesen pred pomembnimi izivi.

Po nastopu na osrednji slovesnosti ob praznovanju občinskega praznika (21. septembra), že aktivno vadimo za naša osrednja pevska jesenska dogodka. Tudi letos smo bili s strani Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti izbrani za sodelovanje na regijski reviji odraslih pevskih zasedb – SOZVOČENJA 2018, ki bo 11. novembra v Škofji Loki. Še slovesneje pa bo 1. decembra v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah. Naš dirigent Jožef Močnik v letošnjem letu namreč praznuje 50-letnico umetniškega poustvarjanja. Zbor se mu s koncertom tega dne želi zahvaliti za njegovo predano in požrtvovalno življenjsko delo ter slednje deliti in predstaviti širši javnosti.

Najprej pa nam lahko prisluhnete v cerkvi Marije vnebovzete v Cerkljah, v soboto, 20. oktobra 2018, ob 20. uri, ko cerkljanski pevski zbori odraslih in otroških glasov pripravljamo koncert v počastitev 180-letnice rojstva in 120-letnice smrti enega najzaslužnejših mož v zgodovini našega kraja, Andreja Vavkna.

Na skorajšnje snidenje!

Odmev Majskih zvokov

Majski zvokiV Tednu ljubiteljske kulture 2018 smo združili svoje moči, oziroma glasove – pevci Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka in Moškega pevskega zbora Pivka. Niz raznovrstnih skladb iz širokega opusa obeh zborov smo poimenovali Majski zvoki. Slednji so odmevali v Pivki, v Krpanovem domu, v soboto, 12. maja, zatem pa še doma v Cerkljah, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika, v petek, 18. maja.Teden ljubiteljske kulture, 11.-20. maj 2018

Namen je bil dosežen – koncerta sta obogatila tako poslušalce na obeh koncih naše domovine, kot nas pevce. Samo potovanje, izmenjava izkušenj, sproščeno druženje pred in po nastopih … so dobitki, ki se jih ne da ovrednotiti.

NAŠ MAČEK (Fantovska, zapisal Janez Močnik) – KMoPZ Davorina Jenka Cerklje (Avdio: Dušan Kafol)

Nadaljuj z ogledom…

Majski zvoki v Pivki in Cerkljah

Majski zvokiKulturni dogodek je še lepši in ima večjo sporočilno moč, če k sodelovanju pritegne in poveže tudi druge pevske zasedbe. Davorinci in člani Moškega pevskega zbora Pivka se tega zavedamo, zato se bomo v kratkem družno predstavili.MoPZ Pivka (Foto: Simon Avsec)

V Tednu ljubiteljske kulture 2018 nam boste lahko najprej prisluhnili v Pivki, v Krpanovem domu, v soboto, 12. maja, ob 19.30 uri. Majski zvoki pa bodo zadoneli tudi v domačih Cerkljah na Gorenjskem, v Kulturnem hramu Ignacija Borštnika, v petek, 18. maja, ob 20. uri.

Teden ljubiteljske kulture, 11.-20. maj 2018Repertoar obeh zborov, tako domačega kot gostujočega iz Pivke (ki ga zadnjih nekaj let vodi Marcel Štefančič), zajema skladbe domačih in tujih skladateljev iz različnih stilnih obdobij; obema pa je skupno zlasti oživljanje že skoraj pozabljenih skladb slovenskih avtorjev ter ohranjanje izročila ljudskih pesmi v raznoterih priredbah. Koncerta “Majski zvoki” bosta postregla z vsem tem – s čudovito paleto raznovrstnih skladb, ki poslušalcev zanesljivo ne bodo pustile ravnodušnih.

Vsekakor se srečamo – v Pivki ali v Cerkljah!