Slavnostno in prijetno na koncertu ob 50-letnici zborovodstva Jožefa Močnika

Naš jubilant Jožef Močnik (Foto: Evgen Žižek)Kulturni hram Ignacija Borštnika Cerklje
sobota, 1. december 2018, ob 19. uri

Natanko 50 let zatem, ko je Jožef Močnik 1. decembra, na prvo adventno nedeljo, prvič vodil pevce na cerkljanskem koru, smo se pevci Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka svojemu dirigentu s slavnostnim koncertom simbolično zahvalili za njegov neprecenljiv zastonjski prispevek našemu zboru, društvu in cerkljanski kulturi nasploh. V Kulturnem hramu Ignacija Borštnika v Cerkljah je bilo slovesno, a obenem prijetno domače. Pesmi je z napovedmi, ki so odslikavale Jožefovih 50 let zborovodstva, prepletala Beti Vreček Močnik; osrednje mesto koncerta pa je zapolnila filmska pripoved o umetniški življenjski rasti našega dirigenta, ki jo je izdelal Urban Močnik.

Ko je ob navdušenju občinstva že drugič odzvenela Simonitijeva radoživa Na Vipavskem, je sledil še en zelo pomemben in prijeten del večera, ko smo slavljencu ob njegovi 50 letni poti glasbenega udejstvovanja podelili obeležja zahvale za njegovo delo. Člani Kulturnega društva Davorina Jenka smo na letošnjem občnem zboru sklenili, da zborovodji Jožefu Močniku za dolgoletno odmevno delo zborovodje Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka Cerklje podelimo naziv »Častni član Kulturnega društva Davorina Jenka«. Listino mu je podelil predsednik društva Andrej Hočevar, v spremstvu tajnika Mirana Sirca ter Simona Vošnjaka, ki je jubilantu izročil umetniško grafiko, kot spominsko darilo pevskega zbora. Mija Aleš, predsednica ZKD Kranj, predsednica ZKD Slovenije, predsednica Sveta JSKD Območna izpostava Kranj ter podpredsednica Nadzornega sveta JSKD, je ob asistenci Gregorja Grašiča slavljencu podelila Priznanje Zveze kulturnih društev za življenjsko delo ter Jubilejno priznanje Javnega sklada RS za kulturne dejavnost. Župan Franc Čebulj je našemu zborovodji izročil umetniško sliko kot zahvalo lokalne skupnosti za prizadevno dolgoletno delo na področju zborovske dejavnosti, s čimer je kulturno podobo našega kraja in širše skupnosti neizbrisno zaznamoval. Čestitkam sta se pridružila še predstavnika Cerkvenega mešanega pevskJožef Močnik; Častni član KD Davorina Jenkaega zbora Andreja Vavkna ter nekdanjega Mešanega zbora Peko, s katerima je bil Jožef Močnik vrsto let povezan kot zborovodja, v vrste cerkvenega zbora pa še vedno zahaja kot pevec.

Zadnjo besedo smo seveda imeli pevci, ki smo praznični večer zaključili tako, kot se spodobi – s pesmijo. Čestitke, zdravice in dobre želje pa so se vrstile še dolgo v noč – še na mnoga uspešna in zdrava leta, Jožef Močnik!

 

 

Oddajte komentar