MOČNIK² – magistrski koncert naše zborovodkinje Neže Križnar

Neža Križnar in Davorinci - Koncert Močnik2

S precejšnjo mero nestrpnosti in velikim pričakovanjem smo pevci Komornega moškega pevskega zbora Davorina Jenka iz Cerkelj končno dočakali nov nastop v času, ki ga zaznamuje epidemija koronavirusne bolezni. Toliko bolj, saj je bil pred nami magistrski koncert naše zborovodkinje Neže Križnar.

Koncert Močnik², ki ga je Neža zasnovala ob koncu svojega študija na Akademiji za glasbo, smo Davorinci ter Komorni zbor Megaron sooblikovali v ponedeljek, 7. junija 2021, ob 19.30 uri, v Zavodu Sv. Stanislava, v Šentvidu pri Ljubljani.

Koncertni program je bil posvečen skladateljema, zborovodjema in glasbenima pedagogoma, Janezu in Damijanu Močniku, ki ju povezuje tako krvna kot glasbena vez. Oba sta razvila razpoznaven in svojevrsten glasbeni jezik, oba sta svojo ljubezen do glasbe razdajala in prenašala na mlajše rodove ter jim posvečala skladbe. Izvajanje skladb Janeza Močnika na magistrskem koncertu je bil privilegij našega zbora – saj je Janez naš zbor daljnega l. 1959 ustanovil, vodil in zanj napisal vrsto pesmi. Ljudske, srednjeveške, ponarodele, izvirne avtorske… – iz širokega avtorjevega opusa je bilo težko odbrati zgolj osem pesmi. V drugem delu koncerta je izbor skladb Damijana Močnika predstavil Komorni zbor Megaron, ki ga je ustanovil in ga še vedno vodi skladatelj sam, sestavljajo pa ga alumni Škofijske klasične gimnazije – tudi dirigentka večera Neža Križnar prepeva v njem.

Publika v Športni dvorani OŠ Alojzija Šuštarja zaradi še vedno trajajočih epidemioloških ukrepov sicer ni mogla biti prav številčna, a je bilo navdušenje obiskovalcev, ki so ga izrazili vsem nastopajočim, toliko večje. Res prava atmosfera za zaključek magistrskega študija s čisto desetko! 

Davorinci smo ponosni na našo zborovodkinjo Nežo ter skupaj z njo že snujemo nove načrte in si želimo čim prejšnjega prepevanja pred našo publiko – se vidimo na katerem od naših naslednjih nastopov! ???

 

“Glasba je pravzaprav konstrukcija, svojevrstna arhitektura – matematika, seveda na področju duha, ne fizike.” Janez Močnik

Fotogalerija (v nadaljevanju strani)…

Oddajte komentar